Ideëen voor een kindertuin

Het lekkere weer staat voor de deur en voordat je het weet spelen de kinderen weer eindeloos buiten. Voor kleine kinderen is het veiliger om in de tuin te spelen dan op straat en in de tuin spelen is veel leuker! Hoe maak je van je tuin een leuke kindertuin? Doe inspiratie op en geniet deze zomer samen met je kids van de avonturen die ze gaan beleven in jouw tuin.

kindertuin1

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/392024342539598637/

 

Beplanting

In een tuin waar vaak kinderen te vinden zijn, is het belangrijk om bloemen en planten te hebben die niet schadelijk zijn. Kinderen herkennen de wereld graag en vaak genoeg met hun mond. Er zijn heel veel planten- en bloemensoorten die niet giftig zijn, maar controleer dit altijd goed in het tuincentrum om ongelukjes te voorkomen.

Om je kinderen meer te leren over groente en fruit is het een leuk idee om een klein moestuintje te maken. Op een klein stukje grond kan je al een paar verschillende soorten groente en fruit verbouwen. Betrek je kinderen in het proces van het verbouwen van het groente en fruit, hierdoor raken ze geïnteresseerd en is het leuker om het te eten. Zet bordjes met de namen van de soorten groente en fruit met een plaatje ervan bij het moestuintje, om het beeldender te maken.

Bestrating

Met kinderen is bijvoorbeeld gras een beter idee dan een tuin met veel tegels. Als kinderen vallen of bij nattigheid uitglijden, kunnen ze zich bezeren. Wil je toch wat met bestrating doen? Ga dan voor de zachte rubberen tegels die ook in speeltuinen rondom speeltoestellen liggen. Voor harde tegels is het een goed idee om voor een lichte kleur te gaan, donkere tegels kunnen in de zomer heet worden en dat is niet lekker voor onder de voetzolen van je kleine.

Creatief met oude spullen

Een kindertuin hoeft helemaal niet veel geld te kosten. Gebruik oude spullen die jij en je kinderen toch niet meer gebruiken en verwerk deze in je tuin. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld oude schoenen en kaplaarzen te gebruiken om bloemen en planten in de laten groeien. Hang de schoenen en laarzen op aan een muur of schutting en geniet van de kleuren!

Een ander idee is om een kleine waterval te maken met oude flessen. Hang de lege plastic flessen schuin onder elkaar, zodat het water van de één in de ander kan lopen. Zo heb je een low-budget speelmuur zonder dat je er veel tijd aan kwijt bent.

kindertuin2

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/342484746638847431/ /

Schilderen en tekenen

Kinderen zijn dol op kleuren en tekenen, bijvoorbeeld met krijt. Geef ze de mogelijkheid om te tekenen en te kleuren in de tuin. Laat ieder kind bijvoorbeeld zijn of haar eigen bloempot beschilderen en betrek ze bij het laten groeien van de bloemen in de pot. Je kan je kinderen ook laten bijhouden hoe het met hun bloemen, planten, fruit en groente gaat door een zwart vlak op een muur of gevel te schilderen. Hier kunnen de kinderen hun naam schrijven en naast het bijhouden van de tuin ook mooie tekeningen maken van bloemen en planten.

Betrek kinderen bij het tuinieren

Door een kindertuin betrek je kinderen bij de processen die zich afspelen in de tuin. Het is leuk om je kinderen mee te nemen door de seizoenen heen en ze mee te laten helpen bij het lenteklaar maken van je tuin. Geef ze simpele, maar leuke klusjes om te doen en laat ze zich nuttig voelen tijdens het tuinieren. Laat je kleine bijvoorbeeld de bladeren die jij uit de dakgoot hebt gehaald, met een kruiwagen naar de kliko brengen.

Beschutting

Wat is er leuker voor kinderen dan zich te verstoppen? Maak een mooie ruimte waar je kinderen zich kunnen terugtrekken en rustig en beschut kunnen spelen. Dit kan je doen door met een paar stokken in de grond en een paar klimplanten binnen korte tijd een ‘groene tent’ te creëeren. Heb je een grote boom in de tuin? Gebruik deze dan voor een boomhut, dit is een klassieker die het altijd goed doet bij kinderen. Bij het bouwen van een huisje of hut is het leuk om je kinderen erbij te betrekken en ze mee te laten helpen. Dit kan je ook doen via een beloningssysteem: steeds als ze zich ergens voor inzetten of een klusje doen, komt er een deel van hun hut of huisje bij. Zo leren de kinderen wat een nieuw dak kost voor op hun hut of huisje en betrek je ze bij het bouwen van hun nieuwe speelplaats.

kindertuin3

Bron: https://nl.pinterest.com/pin/5277724542121404/

Kortom, genoeg ideëen om jouw tuin deze zomer een onvergetelijke en leuke plek te laten zijn voor je kinderen en hun vriendjes en vriendinnetjes. Maak je kindertuin klaar samen met je kinderen en geniet van de komende zomer.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *