Tips voor een veilige babykamer

De babykamer inrichten is natuurlijk heel erg leuk. Naast een leuk thema en schattige figuurtjes op de muur is het natuurlijk ook erg belangrijk dat het kamertje veilig en hygiënisch is. Ontdek in dit artikel een aantal tips die vertellen hoe je een babykamer veilig inricht

Plaats van het bedje


Bron: Emob.eu

Bron: Emob.eu

Het bedje tegen de verwarming zodat je kleine het lekker warm heeft? Fout. De plaats van het bedje is een belangrijke factor voor een veilige babykamer. Wanneer het bedje pal naast de verwarming staat kan je baby het te warm krijgen en zijn handjes of voetjes eraan branden. Pal naast het raam is meestal ook geen verstandige keuze. Koortjes van gordijnen of andere raambekleding brengen stikkingsgevaar met zich mee. Tot slot is het belangrijk dat er geen stopcontacten in de buurt zijn van het bedje waar je kleine mee kan gaan spelen.

Ideale temperatuur

Zorg ervoor dat de temperatuur in de babykamer zo constant mogelijk blijft. Baby’s zijn namelijk erg gevoelig voor temperatuurwisselingen. Dit komt omdat ze hun eigen lichaamswarmte nog niet kunnen regelen. De ideale temperatuur voor het babykamertje ligt tussen de 16 en de 18 graden. Houdt hier in de zomer- en wintermaanden ook rekening mee met het aankleden van je baby. Wanneer er centrale verwarming aanwezig is in de kamer hoeft die kleine niet extra ingepakt te worden wat ervoor kan zorgen dat het tè warm wordt. Voor meer tips omtrent de centrale verwarming, verwijzen we je door naar Verwarmingsketel-Weetjes.be.

Sluit stopcontacten af

Stopcontacten, een ware uitnodiging om vingertjes of andere voorwerpen in te stoppen. Zorg er daarom voor dat alle stopcontacten goed afgesloten zijn in de kamer. Hiervoor zijn speciale opzetstukken te koop die ervoor zorgen dat je kind niet zomaar iets in het stopcontact kan steken. Deze opzetstukjes zijn gemakkelijk te verkrijgen bij de meeste supermarkten en zorgen ervoor dat je zorgeloos toe kunt kijken op hoe je kleine lekker aan het spelen is.

Kindvriendelijke verf

Het verven van een babykamer vergt meer inspanning dan enkel een leuke kleur uitkiezen en verven maar. De verf voor een babykamer dient zorgvuldig te worden uitgezocht. Normale verf bevat veel oplosmiddelen die tijdens de zwangerschap al effect kan hebben op het ongeboren kind. Gebruik daarom altijd kindveilige verf op waterbasis die een stuk minder oplosmiddelen bevat en daarmee een stuk veiliger is voor moeder en kind.

Een juiste vloer

De vloer is de basis van een babykamer. Het is niet alleen belangrijk dat een vloer er goed uit ziet. Een vloer moet veilig, gemakkelijk schoon te maken en stijlvast zijn. Hiernaast is het wenselijk voor die kleine als de vloer een beetje stroef is. Hierdoor glijdt die up niet steeds weg wanneer hij of zij druk bezig is met spelen op de grond. De meest kindvriendelijke vloeren zijn laminaat, linoleum, vinyl, tapijt, bamboe, rubber en kurk. Overweeg je vloerverwarming in de babykamer zodat de voetjes van die kleine over een warme vloer lopen? Zorg er dan voor dat de vloerverwarming aangesloten is op je cv-ketel met een thermostaat waarmee je de temperatuur gemakkelijk kan regelen. Zo behoudt de kamer altijd de juiste temperatuur en ontstaan er geen grote temperatuurwisselingen.

Bron: B. Legrand

Bron: B. Legrand

Extra tip: Begin op tijd met het inrichten van de babykamer. Nieuwe meubels, behang, vloerbedekking en verf kunnen schadelijke stoffen bevatten. Aan te raden is om daarom zo vroeg mogelijk de babykamer af te maken en te ventileren om eventuele luchtjes te vermijden.

Geraadpleegde websites:
https://www.verwarmingsketel-weetjes.be/cv-ketels/

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *