Vloeren voor kinderkamers

Het eerste waar ouders aan denken bij een kinderkamer is de wieg, het kinderbedje, het speelgoed en het meubilair dat geplaatst moet gaan worden in de kinderkamer. Het is ironisch dat het grootste deel van de kinderen niet op het meubilair zit of speelt, maar op de vloer. De vloer is daarom een van de belangrijkste aspecten en bouwstenen voor een orginele kinderkamer. In dit artikel worden diverse vloeren uitgelegd, en waar je als ouder of interieurdesigner het beste voor kan kiezen.

Veiligheid staat natuurlijk voorop, maar daarnaast spelen er een hoop andere factoren waaruit je een afweging moet maken bij het kiezen van een vloer voor de kinderkamer. Een aantal voorbeelden zijn budget, de uitstraling en de sfeer van de vloer. Ook het geluid dat bij de vloer hoort kan een belangrijke rol spelen. Het kraken van een houten vloer kan voor sommige kinderen plezierig en comfortabel zijn, en voor anderen weer niet.

Hout

Indien je voor de houten optie gaat is het altijd belangrijk dat dit deze vloer behandeld wordt met een lak of ander materiaal, zodat het veilig is om voor de kinderen op te spelen en zodat ze zich niet kunnen bezeren aan bijvoorbeeld splinters. De massief houten vloer is de duurdere variant, maar zeker de stijlvolste optie (al helemaal in het wit, volgens de Scandinavische trends). Als er wat meer op het budget gelet moet worden, ga dan bijvoorbeeld voor een duoplank of licht laminaat met een robuuste houte uitstraling.

Vloerbedekking

Tapijten worden vaak gebruikt vanwege de zachtheid die deze vloerbedekking met zich meebrengt. Let wel op dat tapijt sneller vuil wordt en vuil vasthoud en dus minder hygiënisch is dan andere vloervarianten. Ook kinderen met allergie voor bijvoorbeeld huismijtstof zullen sneller last krijgen van tapijten vloerbedekking. Gelukkig zijn er genoeg allergievrije tapijt opties.

Rubber

Rubber? Het lijkt een vreemde en lelijke optie om als vloer te gebruiken. Tot nu toe wordt het vooral gebruikt in bedrijven zoals het kinderdagverblijf. Toch ziet de rubberen vloer een opkomst in de kinderkamer: steeds meer mensen beginnen de voordelen van zo’n vloer te zien. Wat zijn deze voordelen precies? Het eerste voordeel ligt ook meteen het meeste voor de hand: een kind kan zich heel lastig bezeren aan een rubberen vloer. In tegenstelling tot de houten variant, waar een kind zich lelijk kan aan bezeren, is de rubberen vloer zacht en zal de klap opvangen wanneer een kind valt. Ook is rubber slijtvast en gaat het dus lang mee, daarnaast is het ook nog eens vuilbestendig. Dankzij de natuurlijke elementaire eigenschappen van rubber weert het vuil af, en kan het er niet in trekken waardoor het eenvoudig is op te ruimen. Het enige nadeel van rubber is, ondanks de nieuwe kleuren en vormen waarin het te verkrijgen is, dat het niet modieus of stijlvol oogt.

Een gedachte over “Vloeren voor kinderkamers

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *